Zachowanie dobrego zdrowia w dużym stopniu uzależnione jest od prawidłowego sposobu odżywiania się. Truizmem będzie stwierdzenie, że na prawidłową dietę zapewniającą człowiekowi zdrowie i długowieczność, składa się regularny pobór składników odżywczych, witamin, mikro- i makroelementów, aminokwasów oraz wysoki poziom nawodnienia.
Właściwie spersonalizowany jadłospis, poza oczywistym, pozytywnym wpływem na pracę organów wewnętrznych i umocnieniem systemu immunologicznego, ma również ogromne znaczenie dla farmakoterapii.
Leki oraz suplementy diety są związkami obcymi dla organizmu, które przyczyniać się mają do naprawy lub poprawy stanu zdrowia. Pomiędzy tymi substancjami a składnikami pokarmowymi zachodzą różne interakcje. Te interakcje mogą wywoływać nieoczekiwane skutki zdrowotne – pozytywne lub negatywne.
Czym są interakcje leków? Warto wiedzieć, że pojęcie „interakcji” oznacza wzajemne oddziaływanie na siebie dwóch lub więcej substancji, w wyniku czego ulegają zmianie ich pierwotne właściwości.
W tym kontekście należy pamiętać o tym jaki wpływ na wchłanianie, jak i transport, metabolizm i wydalanie przyjmowanych leków ma spożywany przez nas pokarm.
Na zmniejszenie lub opóźnienie wchłaniania, a co za tym idzie działanie leku, mają wpływ bardzo różne czynniki. Opóźnione opróżnianie żołądka utrudnia przejście tabletki do jelita cienkiego, co zdarza się przy spożywaniu znacznej ilości pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczów, a znikomej ilości białka. Tak prowadzona dieta z pewnością wydłuży czas reakcji organizmu na niektóre antybiotyki, m.in. tetracyklinę czy penicylinę oraz często stosowany w celu walki z bólem i gorączką kwas acetylosalicylowy (np. aspiryna, polopiryna).
Do tej grupy należą między innymi:
Po posiłku warto zażyć na przykład ryboflawinę (witaminę B2), dzięki temu zwiększamy jej wchłanianie.
Lekami, które należy przyjmować przed posiłkiem lub nawet na czczo, są m.in.: ciprofloksacyna, tetracyklina, ampicylina, amoksycylina.
Istnieje ryzyko, że antybiotyki w połączeniu z tymi pokarmami nie wchłoną się do organizmu wcale lub wchłoną się w ograniczonej ilości.
W tabeli poniżej zaprezentowano substancje chemiczne i przykłady leków, oraz możliwe ich interakcje z wybranymi składnikami pokarmowymi.
Ze względu na wzrost zażywania leków w krajach rozwiniętych, w tym również w Polsce, problem interakcji leków z żywnością przybiera coraz bardziej widoczny problem.
Ogromną rolę w przekazywaniu najważniejszych informacji dotyczących stosowania leku, pełni farmaceuta. W trakcie sprzedaży leków i suplementów diety, przeprowadza wywiad z pacjentem. W ten sposób upewnia się, że lek zostanie właściwie użyty. Dodatkowo przekazuje najważniejsze informacje dotyczące przeciwwskazań, działań niepożądanych oraz o tym jakie są interakcje z żywnością oraz innymi lekami.
Podczas każdej wizyty w aptece warto skorzystać z wiedzy oraz doświadczenia farmaceutów i jednocześnie upewnić się, w jaki sposób bezpiecznie stosować leki.
Materiał nie stanowi i nie zastąpi porady lekarskiej.