fbpx

Wpisz aby wyszukać

Udostępnij

Kosmetyki z PEG-i zostały owiane złą sławą. Internet bywa miejscem niezwykle zdradliwym dla osób szukających wiarygodnych odpowiedzi na pytania o surowce kosmetyczne. Tak też stało się w przypadku PEG-ów, które są tematem licznych kontrowersji w zakresie ich bezpiecznego stosowania w produktach kosmetycznych. Czy te obawy rzeczywiście mają sens? Co to są PEG-i i jaka jest ich rola w kosmetykach?

PEG-i

Spis treści:

  1. PEG-i – co to jest?
  2. Czy PEG-i są rakotwórcze?
  3. Czy PEG-i wywołują choroby nowotworowe?

PEG-i – co to jest?

PEG jest skrótem określającym glikol polietylenowy (INCI: Polyethylene Glycol). Jest to duża grupa syntetycznych polimerów tlenku etylenu, które wykazują różne właściwości. Różnią się między sobą długością łańcucha polimerowego oraz jednocześnie wielkością cząsteczki.

W zależności od budowy PEG-i w kosmetykach mogą spełniać rolę:

  • emulgatorów,
  • rozpuszczalników,
  • humektantów substancji zatrzymujących wodę,
  • środków powierzchniowo czynnych – substancji myjących,
  • stabilizatorów,
  • promotorów przenikania,
  • substancji zwiększających lepkość.

Do grupy PEG-ów należą między innymi PEG-4 używany jako humektant i składnik nawilżający, PEG-10 Cocoate stosowany jako emulgator i substancja myjąca, a także PEG-8 Glyceryl Laurate, czyli substancja ułatwiająca tworzenie emulsji.

Kosmetyki z PEG nie podrażniają skóry i nie działają alergizująco

Nie wykazują one działania toksycznego, rakotwórczego ani mutagennego. Bezpieczeństwo ich stosowania potwierdził amerykański zespół ekspertów Cosmetics Ingredients Review (CIR). Zakwalifikowali oni PEG-i do związków bezpiecznych zarówno w aplikacji na skórę jak i podaniu doustnym. Kosmetyki z PEG posiadają również dobre właściwości dermatologiczne – nie podrażniają skóry i nie działają alergizująco.

Agencja żywności i leków (Food and Drug Administration w skrócie FDA) dopuściła wybrane związki: PEG-200 Dilaurate oraz PEG-400 Stearate również do stosowania w żywności.

Czy PEG-i są rakotwórcze?

PEG-i

Nierzetelne źródła powielają informacje o potencjalnym działaniu rakotwórczym tych związków. Mit ten powstał prawdopodobnie na podstawie faktu, że PEG-i mogą być zanieczyszczone śladowymi ilościami 1,4-dioksanu. Związek ten został zakwalifikowany przez Międzynarodową Agencję Badania Raka (International Agency for Research on Cancer, w skrócie IARC) jako substancja o możliwym działaniu rakotwórczym.

Związek ten jest typowy dla wielu substancji w tym między innymi PEG-ów i powstaje jako produkt uboczny przy ich wytwarzaniu. Warto jednak zaznaczyć, że o działaniu rakotwórczym, możemy mówić w przypadku bardzo dużych dawek tej substancji. Związek ten w czystej postaci nie może być stosowany w kosmetykach.

Możliwe zanieczyszczenie kosmetyku śladowymi ilościami 1,4-dioksanu jest bezpieczne dla zdrowia

Badania przeprowadzone przez Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów potwierdziły, że możliwe zanieczyszczenie kosmetyku śladowymi ilościami 1,4-dioksanu jest bezpieczne dla zdrowia. Związek ten nie kumuluje się w organizmie oraz szybko się metabolizuje. Dodatkowo przy nałożeniu go na skórę, natychmiast odparowuje, dzięki czemu nie ma działania drażniącego.

Poziom zanieczyszczenia produktów kosmetycznych 1,4-dioksanem jest ściśle kontrolowany. Dodatkowo podlega szczegółowej ocenie bezpieczeństwa.

Czy PEG-i wywołują choroby nowotworowe?

Nie ulega więc wątpliwości, że PEG-i są całkowicie bezpieczne dla zdrowia konsumentów. Nie mają wpływu na powstawanie nowotworów ani nie drażnią skóry. Warto również pamiętać, że każdy produkt kosmetyczny, przed dopuszczeniem do obrotu, jest szczegółowo sprawdzany. Przechodzi rygorystyczną ocenę bezpieczeństwa oraz jest na bieżąco monitorowany. Nie ma zatem najmniejszych obaw co do jego bezpiecznego użytkowania. Skład kosmetyków jest ważny dla świadomego konsumenta, więc warto być świadomym wpływów poszczególnych składników na nasze zdrowie.

Materiał nie stanowi i nie zastąpi porady lekarskiej.

Tagi::

Być może spodoba Ci się

2 komentarze

Skomentuj