fbpx

Wpisz aby wyszukać

Udostępnij

Dna moczanowa, inaczej nazywana artretyzmem czy skazą moczanową, dotyczy obecnie około 1% populacji. Objawia się stanem zapalnym stawów i nerek, jest efektem nadmiernego kumulowania się kwasu moczowego w organizmie. W leczeniu tego schorzenia kluczowe jest ścisłe przestrzeganie diety i unikanie wybranych produktów.

Dieta w dnie moczanowej

Spis treści:

  1. Dna moczanowa – zasady diety
  2. Dietoterapia atretyzmu – sposób przyrządzania potraw
  3. Odpowiednia podaż białka, tłuszczów i węglowodanów
  4. Odpowiednia ilość posiłków w walce z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego we krwi
  5. Zioła na dnę moczanową
  6. Jak obniżyć stężenie kwasu moczowego?
  7. Dieta w dnie moczanowej – produkty zalecane i zabronione
  8. Dna moczanowa – dieta, jadłospis

Zbyt wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, nazywane jest hiperurykemią. Jest to spowodowane zaburzeniem przemiany materii, a dokładniej zaburzeniem katabolizmu puryn. Nie jest to jednak jedyna przyczyna dny moczanowej, do składowych rozwoju choroby dodać należy również alkohol, leki oraz predyspozycje genetyczne.

Dna moczanowa – zasady diety

Skaza moczanowa jest chorobą trwającą całe życie, dlatego wymaga od chorego ciągłej modyfikacji stylu życia, a przede wszystkim właściwego odżywiania. W okresie remisji wdraża się terapie długofalowe, czyli odpowiednią dietoterapię prowadzoną pod okiem dietetyka klinicznego. Jednocześnie stosuje się leczenie farmakologiczne mające na celu zmniejszenie częstotliwości i nasilenia napadów i bólu. W terapii zespołu metabolicznego istotnym aspektem jest wzmożona aktywność fizyczna chorego. Zapobiega ona gromadzeniu guzków dnawych prowadzących do uszkodzenia stawów i tkanek.

Celem dietoterapii w dnie moczanowej jest zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi, a tym samym wprowadzenie do codziennego trybu życia żywości ubogiej w puryny. Te pochodzące z roślin substancje mają znacznie mniejszy wpływ na ryzyko napadu choroby niż te pochodzenia zwierzęcego.

Dietoterapia atretyzmu – sposób przyrządzania potraw

W dietoterapii dny moczanowej (artretyzmu) istotny wpływ mają nie tylko same posiłki ubogopurynowe, lecz przede wszystkim sposób ich przyrządzenia. Potrawy powinny być łagodne i pozbawione ostrych przypraw. Zalecaną obróbką termiczną jest przede wszystkim gotowanie, duszenie (bez obsmażania) i pieczenie, przy czym należy pamiętać o obecności dużej ilości wody w przypadku gotowanego mięsa. Z diety chorego należy kategorycznie wykluczyć potrawy smażone i pieczone w tradycyjny sposób.

Odpowiednia podaż białka, tłuszczów i węglowodanów

Jadłospis chorego należy odpowiednio zbilansować, tak aby dostarczyć odpowiedniej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz składników mineralnych i witamin. Dania bogate w węglowodany przyczyniają się do wzmożonego wydalania moczanów z moczem, a dieta bogata w tłuszcze – wchłaniania zwrotnego tych związków w kanalikach. W związku z powyższym, dieta w dnie moczanowej opiera się na niskiej zawartości tłuszczu, a zwiększonej ilości węglowodanów.

W leczeniu podagry zaleca się utrzymywanie podaży białka na poziomie 15–20% codziennej racji pokarmowej. Podaż tłuszczu powinna wynosić 30–35% (w zależności od masy ciała chorego), natomiast węglowodany powinny zajmować 50–55% wszystkich posiłków. Istotnym aspektem jest również odpowiednie nawodnienie. Zalecana ilość płynów w codziennym bilansie powinna wynosić nie mniej niż 3 litry.

Odpowiednia ilość posiłków w walce z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego we krwi

Żywienie w dnie moczanowej należy rozplanować na 4–5 posiłków na dobę, a ostatni z nich spożywać 4 godziny przed snem, aby nie dopuścić do gromadzenia się większej ilości kwasu moczowego w ciągu nocy.

Produkty spożywcze są klasyfikowane na podstawie ilości wytwarzanego kwasu moczowego z określonej porcji produktu. W okresie napadów dny moczanowej należy wprowadzić dietę dostarczającą nie więcej niż 120 mg kwasu na dobę (produktów zwierających mało związków purynowych).

Przykładem produktów kategorycznie zabronionych w diecie osób chorych na dnę moczanową jest m.in. karkówka (145 mg wytworzonego kwasu moczowego na 100 g produktu) Z diety należy wykluczyć również: karpia (160 mg wytworzonego kwasu moczowego na 100 g produktu) oraz wątrobę wieprzową (554 mg wytworzonego kwasu moczowego na 100 g produktu).

Zalecenia odstąpienia od diety bogatej w ryby i owoce morza zdaje się kontrowersyjne. Powodem jest występowanie w tych produktach niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są one nieocenione w profilaktyce, jak i leczeniu chorób układu krążenia.

Ostatnie badania kliniczne jednoznaczne potwierdziły związek hiperurykemii z występowaniem m.in. udaru mózgu, zawałem serca oraz wszystkimi zdarzeniami sercowo- naczyniowymi. Stąd cierpiącym na artretyzm poleca się wzbogacenie jadłospisu o siemię lnianie, orzechy włoskie i zielone warzywa liściaste. Dzięki temu uzupełniają oni niedobory kwasów omega- 3.

Zioła na dnę moczanową

W V wieku n.e. w Bizancjum odkryto roślinę leczniczą zwaną zimowit jesienny (Colchicum autumnale). Z powodzeniem rozpoczęto wykorzystywać jej wspaniałe właściwości w leczeniu reumatyzmu oraz artretyzmu. Arabowie natomiast, w czasach Awicenny, stosowali ją w schorzeniach podagry. W pierwszej połowie XX wieku, z wspomnianej rośliny, wyizolowano kolchicynę, która znalazła zastosowanie w leczeniu białaczki. W obecnych czasach lek ten stosuje się w leczeniu dny moczanowej – zmniejsza poziom kwasu moczowego we krwi i szybko łagodzi ostre dolegliwości bólowe.

Czarnuszka siewna

Roślina ta jest szeroko znana jako przyprawa kuchenna, która często zastępuje pieprz czarny. Znana od wieków nie tylko w Europie, ale i indyjskiej czy egipskiej. Jako środek leczniczy wykorzystywana jest od ponad 2000 lat. Obecnie pojawia się coraz więcej badań klinicznych szukających jej zalet prozdrowotnych. Roślina ta wykazuje między innymi działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, moczopędne, nefroprotekcyjne oraz spazmolityczne. Wykorzystuje się ją również jako środek wspomagający w leczeniu chorób autoimmunologicznych, w tym reumatyzmie.

Wyniki opublikowanych badań wykazują, że znajduje również zastosowanie w terapii chorych, u których wystąpiła hiperurykemia. Zważywszy na najnowsze badania z dziedziny fitoterapii, warto rozważyć wprowadzenie do codziennego jadłospisu tych pysznych, czarnych ziaren.

Jak obniżyć stężenie kwasu moczowego?

Skaza moczanowa jest niewątpliwie chorobą wywołującą wysoki poziom przewlekłego, ostrego bólu. Jest jednostką pojawiającą się często w parze z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz wieloma innymi przypadłościami dietozależnymi. Codzienna dieta obfitująca w tłuste, czerwone mięso, słodzone napoje i alkohol znacznie zwiększa stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi, tym samym zwiększając ryzyko wystąpienia dny moczanowej.

W osiągnięciu sukcesu terapeutycznego najważniejsza jest współpraca pacjenta, lekarza oraz dietetyka. Zaznaczyć tu należy, że powodzenie terapii zależy przede wszystkim od właściwego przestrzegania zaleceń farmakologicznych oraz dietetycznych przez samego pacjenta. To jego samozaparcie i samodyscyplina determinuje uśpienie choroby, jaką jest dna moczanowa

Rokowania w dnie moczanowej

Rokowania w dnie moczanowej są obiecujące jedynie pod warunkiem wyeliminowania jej podstawowych przyczyn. Należą do nich: otyłość brzuszna, zbyt niska aktywność fizyczna, nadużywanie alkoholu oraz nieprawidłowa dieta.

Dieta w dnie moczanowej – produkty zalecane i zabronione

Dieta w dnie moczanowej - produkty zabronione i dozwolone

Dna moczanowa – dieta, jadłospis

Dieta w dnie moczanowej - jadłospis

Materiał nie stanowi i nie zastąpi porady lekarskiej.

Tagi::