fbpx

Wpisz aby wyszukać

Udostępnij

Coraz uważniej zwracamy uwagę na to, co ląduje na naszych talerzach, ale dobroczynne składniki stosowane w kuchni sprawdzą się również w pielęgnacji skóry. Kosmetyki bazujące na substancjach znanych do tej pory głównie od strony spożywczej podbijają rynek kosmetyczny.

Superfoods to kategoria marketingowa naturalnych produktów roślinnych, którą cechuje wybitnie duża zawartość składników odżywczych takich jak minerały, witaminy czy antyoksydanty. Najwięcej można o nich usłyszeć w kontekście zdrowego odżywiania, ale produkty uznawane za wyjątkowo dobroczynne dla zdrowia, mają także korzystny wpływ na skórę. Co prawda, stosowanie w kosmetykach ekstraktów owocowych i warzywnych nie jest niczym nowym, ale na fali powrotu do naturalnych rozwiązań ostatnimi czasy pojawia się coraz więcej preparatów kosmetycznych bazujących na warzywach, owocach, zbożach czy ziołach. Niewątpliwie w trosce o piękną skórę, warto je położyć nie tylko na talerzu.

Owies a trwałość kosmetyku

Ekstrakt z ziaren owsa (INCI* Avena Sativa Kernel Extract) zawiera saponiny, polifenole oraz witaminę E, która jest silnym antyoksydantem. Surowiec ten spowalnia procesy starzenia się skóry. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz łagodzące podrażnienia. Stąd też stosuje się go w preparatach przeznaczonych dla skóry tłustej i skłonnej do niedoskonałości, ale także przy skórze nadwrażliwej, atopowej. Owies ma nieoceniony wpływ na okres trwałości kosmetyku, w którym został zastosowany. Z uwagi na swoje właściwości antyoksydacyjne, ogranicza szybkość procesów utleniania składników tłuszczowych zawartych w kosmetyku. Jest zatem naturalnym konserwantem.

W kosmetykach pielęgnacyjnych wykorzystuje się również hydrolizowane proteiny owsa (INCI: Hydrolyzed Oat Protein). Są to związki higroskopijne, czyli wchłaniające wilgoć i wiążące wodę w wierzchnich warstwach naskórka. Utrzymują odpowiedni stopień nawilżenia skóry, zmiękczają ją i wygładzają. Ponadto są wykorzystywane w preparatach myjących, aby ograniczyć ich potencjalne działanie drażniące na skórę. Dodatkowo proteiny owsa dzięki działaniu antystatycznemu zapobiegają elektryzowaniu się włosów.

Zmiękczające właściwości papai

W kosmetykach wykorzystuje się olej tłoczony z nasion owocu papai (INCI: Carica Papaya Seed Oil). Zawiera on dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwas palmitynowy i oleinowy. Jest silnym emolientem, a więc po zastosowaniu w preparatach kosmetycznych, tworzy na skórze film ograniczający nadmierne odparowywanie wody z naskórka. Ponadto zmiękcza i wygładza cerę. Kondycjonuje również włosy i jest stosowany w preparatach do ich pielęgnacji.

Miód i jego zastosowanie w kosmetyce

Miód (INCI: Mel Extract) jest składnikiem często występującym w kosmetykach. Składa się z różnych cukrów, kwasów organicznych oraz enzymów. Skutecznie nawilża skórę, uelastyczniając ją i wygładzając. Działa antyseptycznie i niweluje podrażnienia. Pomaga w usuwaniu rogowej części naskórka. Należy także do grupy humektantów, czyli substancji zatrzymujących wodę ze środowiska zewnętrznego wewnątrz skóry. Przeciwzapalne działanie miodu prowadzi do zmniejszenia stanów zapalnych, stwarzając środowisko zapobiegające powstawaniu nadmiernej ilości kolagenu i tym samym tworzeniu się blizn. Powoduje to, że po procesie gojenia rany powstaje gładka i regularna powierzchnia skóry zamiast nieestetycznej blizny. Dzięki swoim cennym właściwościom, miód jest składnikiem wielu preparatów kosmetycznych, między innymi kremów pielęgnacyjnych, past do zębów, maseczek, żeli myjących, płynów micelarnych oraz toników, a nawet kosmetyków do pielęgnacji włosów.

Ekstrakt z aloesu – łagodzenie i nawilżanie skóry

Ekstrakt pozyskany z liści aloesu (INCI: Aloe Leaf Extract) jest bogactwem enzymów i polisacharydów. Zawiera szereg witamin (B1, B2, B3, B6, B12, C, E oraz prowitaminę A), soli mineralnych, a także lecytynę, inozytol oraz cholesterol. Wszystko to sprawia, że skutecznie nawilża skórę, a także działa łagodząco. Kondycjonuje zarówno skórę, jak i włosy, a więc jest wykorzystywany w produktach do ich codziennej pielęgnacji. Ekstrakt z aloesu cechują właściwości antyoksydacyjne, a więc spowalnia on procesy starzenia się skóry wywołane między innymi promieniowaniem UV czy dymem papierosowym. Na rynku kosmetycznym jest dostępny w formie skoncentrowanych żeli o wielokierunkowym działaniu na skórę i włosy.

Ujędrniające właściwości guarany

Ekstrakt z guarany (INCI: Paullinia Cupana Fruit Extract) zawiera duże ilości kofeiny, a także alkaloidy, saponiny, katechiny oraz taniny. Substancje te hamują tworzenie się tkanki tłuszczowej. Zmniejszają również nagromadzone komórki tłuszczowe, poprawiając mikrokrążenie. Z uwagi na swoje właściwości guarana stosowana jest w kremach i balsamach ujędrniających, antycelulitowych i wyszczuplających. Niweluje cienie i obrzęki, dlatego też można ją znaleźć w preparatach stosowanych pod oczy.

Czarna porzeczka

Ekstrakt z czarnej porzeczki (INCI: Ribes Nigrum Seed Extract) zawiera cukry, pektyny, garbniki i antocyjany. Jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Posiada szerokie działanie kosmetyczne na skórę. Rozjaśnia, nawilża, a także wykazuje działanie eksfoliacyjne, czyli naturalnie złuszcza martwe komórki warstwy rogowej naskórka, przygotowując do przyjęcia substancji aktywnych zawartych w kremach pielęgnacyjnych. Ekstrakt z czarnej porzeczki stosowany jest zarówno w produktach do mycia, jak i kremach, balsamach, tonikach czy płynach micelarnych.

* INCI – International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, międzynarodowa nomenklatura dla składników i substancji kosmetycznych.

Materiał nie stanowi i nie zastąpi porady lekarskiej.

Tagi::

Być może spodoba Ci się