Zaburzenia funkcji seksualnych są znacznym problemem zdrowotnym, a problemy z erekcją stanowią dużą ich część. Jedną z przyczyn zaburzeń wzwodu może być źle skomponowana dieta, prowadząca do niedoborów pokarmowych. Przykładowo niedobór L-argininy może doprowadzić do zmniejszenia syntezy tlenku azotu (NO), który jest głównym mediatorem erekcji. W wielu przypadkach odpowiednie odżywianie może temu zaradzić.
L-arginina jest zaliczana do aminokwasów endogennych (wytwarzanych przez organizm ludzki), a jednocześnie do warunkowo niezbędnych (konieczne okazuje się również jej dostarczanie do organizmu z pożywieniem). W okresie wzrostu i po urazach dostarczanie tego aminokwasu z pokarmem jest wręcz niezbędne.
Wykazuje ona wielokierunkowe działanie w organizmie człowieka:
Głównym mediatorem erekcji jest tlenek azotu (NO), który powstaje w zakończeniach nerwowych z L-argininy, przy udziale syntazy tlenku azotu (NOS). Niedobór tego aminokwasu może prowadzić do zmniejszenia syntezy tlenku azotu i problemów z erekcją.
Pełen cykl spermatogenezy (tworzenia nasienia) u człowieka trwa 72–74 dni. Przez kolejne kilka dni plemniki uwolnione z jądra nabywają zdolności ruchu w najądrzu, skąd przesuwane są do nasieniowodu podczas wytrysku. W procesie tym bierze udział również tlenek azotu, a suplementacja L-argininy poprawia ilość i ruchliwość plemników i pośrednio chroni DN plemników przed denaturacją w kwaśnym środowisku pochwy.
U kobiet tlenek azotu wytwarzany z L-argininy również podnosi libido, poprawia ukrwienie narządów rodnych i reguluje jakość śluzu w szyjce macicy, przez co ułatwia plemnikom dotarcie do komórki jajowej, a tym samym sprzyja zapłodnieniu. Poprawia również odpowiedź jajników na stymulację jajeczkowania u kobiet słabo reagujących na działanie gonadotropin.
Jednakże wpływ suplementacji L-argininy na płodność kobiet nie został jeszcze w pełni poznany.
Istnieją sprzeczne wyniki badań na temat wpływu suplementacji aminokwasu na jakość zarodka i wskaźnik ciąż, dlatego L-arginina nie jest rutynowo stosowana w terapii niepłodności u kobiet.
Najwięcej L-argininy zawierają nasiona i orzechy (2–2,5 g/100 g produktu). Do najbogatszych źródeł tego aminokwasu zaliczamy:
Suplementy diety z L-argininą zawierają bardzo zróżnicowane ilości tego aminokwasu. W przypadku profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego stosuje się zwykle 2–4 g na dobę, suplementacja poprawiająca jakość nasienia trwa zwykle 3–6 miesięcy i opiera się na dawkach dużo mniejszych 50–300 mg dziennie, natomiast w zaburzeniach erekcji skuteczne dawki wahają się w granicach 3–6 g przyjmowanych do 6 tygodni, a do poprawy libido u kobiet wystarczy 100–200 mg dziennie.
Po podaniu doustnym L-arginina jest prawie całkowicie wchłaniana przez błonę śluzową jelit. W ciągu 20–30 minut osiąga maksymalne stężenie we krwi, a jej okres półtrwania wynosi 1,5–2 godzin.
L-arginina jest dobrze tolerowana w dawkach poniżej 9 g na dobę. Mimo to może powodować pewne działania niepożądane:
Jak dotąd L-arginina znalazła zastosowanie w:
Należy pamiętać, że tlenek azotu wytwarzany z L-argininy sam w sobie ma działanie wolnorodnikowe i mimo, że jest niezbędny w wielu szlakach sygnałowych organizmu, jego nadmiar może być równie szkodliwy co niedobór.
Materiał nie stanowi i nie zastąpi porady lekarskiej.