Wbrew powszechnej opinii objawy celiakii są bardzo zróżnicowane i w przypadku większości pacjentów – dominują pozajelitowe objawy choroby.
Ważne! U dzieci celiakia często powoduje niedożywienie, zmniejszenie masy ciała lub zahamowanie wzrostu.
Podstawową funkcją naszego układu immunologicznego, jest obrona organizmu przed patogenami. Jednym z elementów reakcji odpornościowej jest produkcja przeciwciał (immunoglobulin). Te specjalne białka potrafią rozpoznać i zniszczyć bakterie oraz wirusy powodujące zakażenia. Zdarza się jednak, że na skutek nieprawidłowej odpowiedzi układu immunologicznego organizm zaczyna produkować autoprzeciwciała – które atakują własne komórki i tkanki. Tak jest również w przypadku celiakii.
U osób chorujących na chorobę trzewną pod wpływem glutenu zawartego w pokarmie dochodzi do syntezy autoprzeciwciał. Powstają, przeciwciała swoiste przeciwko:
Diagnostyka celiakii oparta jest o aktualne wytyczne Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN). Zgodnie z tymi wytycznymi testy serologiczne (badanie autoprzeciwciał w krwi) stanowią jeden z głównych elementów oficjalnych kryteriów diagnostycznych celiakii. W przypadku dorosłych, dodanie (pozytywne) wyniki testów serologicznych wymagają potwierdzenia biopsją. U dzieci i młodzieży, istnieje możliwość rozpoznania celiakii bez metod inwazyjnych.
Preferowanym pojedynczym testem w diagnostyce celiakii jest badanie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w klasie IgA.
Badanie anty-tTG IgA, jest najczęściej pierwszym testem przesiewowym, jaki wykonuje się przy podejrzeniu celiakii. Należy jednak pamiętać, że mogą zdarzyć się przypadki, kiedy badana osoba ma niedobór immunoglobulin klasy A. Dlatego wraz z oznaczeniem autoprzeciwciał warto wykonać badanie stężenie Immunoglobuliny IgA. U osób z niedoborem IgA (wynik poniżej normy) należy oznaczyć przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w klasie IgG.
Biopsja i pobranie próbek wycinków jelita cienkiego ma na celu ocenę zniszczenia kosmków jelitowch. Jest to kluczowy etap w diagnostyce celiakii u dorosłych i dzieci. Jednak w uwagi na konieczność przeprowadzenia zabiegu u dzieci w znieczuleniu ogólnym jest to metoda uważana za inwazyjną. Możliwość przeprowadzenia diagnostyki z pominięciem biopsji jest bardzo korzystna dla pacjentów pediatrycznych.
Nie wykonuj badań będąc na diecie bezglutenowej
Badań na celiakię nie wykonuje się u osób, które są na diecie bezglutenowej. Ponieważ, to gluten jest czynnikiem indukującym reakcje immunologiczne, jego brak w diecie spowoduje, że diagnostyka nie będzie wiarygodna.
Diagnostyka jest miarodajna, jeżeli pacjent przed wykonaniem badań co najmniej przez 6 tygodni, spożywał więcej niż 1 posiłek zawierający gluten. Dzienna ilość glutenu powinna wynosić nie mniej niż 10 g.
Czasem, zanim pacjent lub lekarz zauważy objawy celiakii lub zdecyduje się na diagnostykę w tyk kierunku – wyniki niektórych badań laboratoryjnych krwi mogą już być alarmujące!
Bibliografia:
[1] Szaflarska-Popławska A., Karczewska K., Żabka A., Rycharska-Łoś E., Czerwionka-Szaflarska M., Albrecht P. i wsp.: Występowanie celiakii w Polsce – badanie wieloośrodkowe. Pediatr Współc. Gastr Hepat Żyw Dziecka, 11,111–116,2009.
[2] Szajewska H.: Aktualności w diagnostyce celiakii. Pediatr Współcz Gastr Hepat Żyw Dziecka,11, 89–92, 2009.
[3] Roliński J.: Celiakia – problem interdyscyplinarny, Alergia, 2016, 2: 22-28.[4] Ścibor K. i wsp.: Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku, Journal of Clinical Healthcare, 1, 2015.
[4] Bierła J. i wsp. „Diagnostyka celiakii i badania przesiewowe w grupach ryzyka” Diagnostyka Laboratoryjna 52,205-210, 2016.
[5] Szaflarska-Popławska A.: Nowoczesna diagnostyka pacjenta podejrzanego o celiakię, Alergia, 4, 9-14, 2013.
Artykuł powstał we współpracy z labhome.pl
Materiał nie stanowi i nie zastąpi porady lekarskiej.