fbpx

Wpisz aby wyszukać

Udostępnij

Trzustka pełni bardzo ważną rolę – wytwarza hormony (między innymi insulinę warunkującą prawidłowy poziom glukozy we krwi). Produkuje również sok trzustkowy, zawierający enzymy biorące udział w trawieniu pokarmów. Niestety nowotwór trzustki rozwija się podstępnie a rokowanie jest złe, stąd często nazywany jest “cichym zabójcą”. Rak trzustki jest złośliwy, oporny na leczenie i daje niespecyficzne objawy. Dlatego najczęściej wykrywa się go w zaawansowanej fazie choroby. Wtedy możliwe jest tylko leczenie paliatywne.

rak trzustki

Rak trzustki częściej u mężczyzn

Według statystyk, rak trzustki częściej występuje u mężczyzn niż u kobiet, jednak ostateczna i jednoznaczna przyczyna powstawania raka trzustki nie została określona. Wiadomo natomiast, że ryzyko nowotworu wzrasta razem z wiekiem pacjenta. Najczęściej na ten typ nowotworu chorują osoby w średnim oraz starszym wieku. Ponad 80 % zachorowań dotyczy osób po 55. roku życia, ale coraz częściej choroba ta wykrywana jest u osób młodych.

Przyczyny raka trzustki

Istnieją pewne czynniki i schorzenia, które mogą wpływać na powstawanie raka trzustki. Wśród nich możemy wyróżnić:

  • przewlekłe zapalenie trzustki,
  • cukrzyca,
  • niedokwaśność soku żołądkowego,
  • przebyte leczenie chirurgiczne choroby wrzodowej,
  • palenie papierosów,
  • nadmierne spożywanie alkoholu,
  • zanieczyszczenie środowiska.

Choroba może się rozwinąć również na podłożu predyspozycji genetycznych. Mówimy wówczas o raku dziedzicznym. Około 4-10 % pacjentów z rakiem trzustki ma co najmniej dwóch krewnych pierwszego stopnia z rakiem trzustki. Istnieje kilka zespołów genetycznych zwiększających ryzyko zachorowania, w tym dziedziczne zapalenie trzustki,  dziedziczny rak piersi, rak jajników, rak jelita grubego oraz genetycznie uwarunkowane polipy jelita grubego.

Niektóre źródła donoszą również o wpływie diety, ponieważ ryzyko choroby zwiększać może spożywanie dużej ilości tłuszczy zwierzęcych, węglowodanów oraz mięsa.

Rozwój raka trzustki

Nie można jednoznacznie określić tempa wzrostu raka trzustki. Jest to na pewno nowotwór o bardzo dużej złośliwości, cechujący się szybkim wzrostem miejscowym oraz dużą skłonnością do naciekania sąsiednich narządów. Tworzy przerzuty w otrzewnej, węzłach chłonnych oraz wątrobie. Początkowo choroba przebiega podstępnie, nie dając jednoznacznych objawów. Niestety wraz z upływem stosunkowo krótkiego czasu dochodzi do szybkiego wyniszczenia oraz śmierci chorego.

Statystycznie pierwszy rok od diagnozy choroby przeżywa nie więcej niż 24 % pacjentów. Natomiast zaledwie od 2 % do 9 % pacjentów przeżywa pierwsze 5 lat – jest to niestety jedyny nowotwór układu pokarmowego z tak niskim wskaźnikiem przeżywalności. Co więcej choroba przez długi okres czasu nie daje żadnych objawów, a kiedy się już pojawiają – często na leczenie jest zbyt późno, ponieważ guz jest w zaawansowanym stadium i obecne są przerzuty.

Rak trzustki objawy

Rak trzustki nie daje żadnych charakterystycznych objawów, ale istnieją pewne sygnały, które mogą świadczyć o pojawieniu się choroby. Wykrycie choroby na wczesnym etapie, kiedy jeszcze jest możliwa usunięcie guza zwiększa szanse na przeżycie. W momencie diagnozy taka operacja jest możliwa do przeprowadzenia tylko u 15-20 % pacjentów. Natomiast to, jak ważny jest sam zabieg, uświadamiają nam statystyki mówiące, że nawet do 20 % zwiększa się ilość pacjentów która przeżywa kolejne 5 lat.

Symptomy tej choroby zależą od wielkości oraz lokalizacji guza. Jeżeli zmiany atakują trzustkowy odcinek dróg żółciowych – może nastąpić zatrzymanie żółci i rozwinięcie objawów żółtaczki takich jak zażółcenie skóry i oczu. Nowotwór rozwijający się w ogonie trzustki poprzez ucisk na okoliczne nerwy może powodować silne bóle w jamie brzusznej. Rozrost w obrębie komórek odpowiedzialnych za produkcję insuliny powoduje jej nadmierne i niewspółmierne do zapotrzebowania wydzielanie.

Objawom raka trzustki towarzyszy zazwyczaj ogólne osłabienie oraz wychudzenie. Niekiedy zauważa się gromadzenie wolnego płynu w jamie otrzewnej oraz krwotoki z przewodu pokarmowego.

Pozostałe mało specyficzne objawy to np.:

  • brak apetytu,
  • nudności,
  • wymioty,
  • problemy z trawieniem (wzdęcia, odbijania),
  • biegunki tłuszczowe,
  • nietolerancja glukozy,
  • zakrzepowe zapalenie żył.
RAK TRZUSTKI

Rak trzustki – leczenie

Prawie 80 % pacjentów z nowotworem trzustki zgłasza się do lekarza zbyt późno. Pozostaje wtedy jedynie leczenie paliatywne poprawiające jakość życia i łagodzące ciężkie objawy choroby. W niektórych przypadkach konieczne jest również dożywianie pozajelitowe. Pacjent powinien otrzymywać posiłki zawierające dużą ilość kalorii oraz białka, jednak ubogie w tłuszcze. Porcje powinny być małe i często podawane. Bardzo ważne jest również odpowiednie nawadnianie oraz podawanie enzymów trzustkowych.

Rak trzustki – zapobieganie

W pierwszej kolejności ograniczyć należy spożycie alkoholu, rzucić palenie, zadbać o zdrową dietę i odpowiednią dawkę ruchu. Rutynowe badania mogą też pomóc w diagnozie problemów z trzustką. O jej kondycji wiele powiedzieć może np. badanie glukozy i leukocytów we krwi czy USG jamy brzusznej. Te z pozoru błahe profilaktyczne czynności mogą uratować życie.

Rak trzustki to bardzo groźny nowotwór. Objawy są bardzo niespecyficzne, a dolegliwości pojawiają się dopiero w bardzo zaawansowanym stadium. Należy pamiętać, że palenie ponad znacząco zwiększa ryzyko tego nowotworu, dlatego podstawą profilaktyki jest rzucenie palenia. Leczenie raka trzustki jest trudne i niestety rzadko kończy się sukcesem.

Materiał nie stanowi i nie zastąpi porady lekarskiej.

Tagi::