Co jest powodem takiego wysokiego spożycia cukru wśród społeczeństwa? W raporcie „Cukier, otyłość – konsekwencje”, przygotowanym w 2019 roku przez NFZ, dowiadujemy się, że: „To wynik wzmożonej konsumpcji cukru, który jest składnikiem innych produktów spożywczych”.
Cukier jest dobry w smaku i tak powszechny w otaczających nas produktach, że stał się normą. Od smaku cukru uzależniamy się już jako małe dzieci, dostając od osoby dorosłej jako nagrodę lub pocieszenie ładnie zapakowanego słodkiego lizaka.
Wydaje się, że Polacy ograniczają cukry, ponieważ zjadają mniej „czystego” cukru oraz słodyczy. Tymczasem nieświadomie jemy go w produktach przetworzonych, takich jak: sosy, dania gotowe, produkty dietetyczne beztłuszczowe, bezbłonnikowe wyciskane soki. Najbardziej wzrosło spożycie słodzonych napojów, głównie energetycznych.
Wielokierunkowa szkodliwość cukru jest już niepodważalnie udowodniona licznymi badaniami naukowymi, jednak ciężko jest się tej wiedzy przebić. Słodki smak kojarzy się zbyt pozytywnie. Jedną ze strategii edukacyjnych ma być, utworzona pod koniec 2019 roku, lista punktująca rzeczy, które ulegną poprawie, jeśli ilość cukru zredukujemy do wartości zalecanych. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Oto niektóre podpunkty:
Aby pomóc społeczeństwu powrócić do zdrowych nawyków żywieniowych, organizacje takie jak brytyjskie Action on Sugar ściśle współpracują z międzynarodowym przemysłem spożywczym, opracowując strategie redukcji cukru w produktach spożywczych. Prezentowane powyżej liczne argumenty poparte dowodami naukowymi przekonały decydentów kilku najbardziej znanych sieci sklepowych. Zmianom ulegają receptury produktów własnych, co jest szeroko promowane w mediach. Partnerem akcji w Polsce jest Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Na innym polu trwa walka o wykreślenie „szklanki soku” z dziennych zaleceń spożycia warzyw i owoców w ciągu dnia. Dużo korzystniej jest zjeść kolejny bogaty w błonnik owoc. Naturalne cukry znajdujące się w całych owocach, warzywach i produktach na bazie mleka nie są uważane za szkodliwe dla zdrowia, chociaż nadal zawierają kalorie.
Dopingiem dla osób niemogących wyobrazić sobie życia bez cukru może być to, że wystarczą 2 tygodnie rezygnacji ze słodkiego smaku, aby przestać odczuwać pociąg do słodkości. Warto obejrzeć też wyprodukowany w 2014 roku film dokumentalny „Cały ten cukier”, który jest cukrowym eksperymentem medycznym.
Materiał nie stanowi i nie zastąpi porady lekarskiej.