fbpx

Wpisz aby wyszukać

Awokado w walce z cukrzycą typu drugiego (II)

Udostępnij

Awokado to owoc od dawna szeroko rekomendowany w diecie cukrzycowej. Odznacza się niską zawartością cukrów oraz wysoką zawartością dobroczynnych tłuszczów, błonnika i witamin. Spożycie awokado daje szybkie uczucie sytości, a tłuszcz w nim zawarty spowalnia rozkład węglowodanów, co pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Nowe odkrycia medyczne idą o krok dalej i być może, izolowany z awokado związek lipidowy, przyczyni się do powstania nowej terapii wspomagającej leczenie cukrzycy typu drugiego.

Awokatyna 

Awokatyna B (AvoB) to lipid odkryty w 2015 r., występujący jedynie w owocach awokado. Badaniom nad awokatyną przewodniczy prof. Paul Spagnuolo z Uniwersytetu Guelph w Kanadzie, we współpracy z wieloma ośrodkami naukowymi. Do tej pory wykazano jej korzystne działanie przeciwnowotworowe. Obecnie prowadzone są badania nad wykorzystaniem awokatyny w diabetologii.

Awokatyna a insulinooporność

Insulina jest odpowiedzialna za utrzymywanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Niemożność efektywnego wykorzystywania insuliny przez komórki, zwana jest insulinoopornością i jest jednym z czynników rozwoju cukrzycy typu drugiego.

Według prof. Spagnuolo oporność na insulinę występuje, gdy mitochondria komórkowe nie mogą w wystarczającym stopniu spalać kwasów tłuszczowych poprzez utlenianie.

Jego najnowsze badania dowodzą, że AvoB wspomaga procesy utleniania zachodzące w mitochondriach komórkowych. Poprawia to wykorzystanie energetyczne glukozy oraz zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.

Doświadczenie i badania kliniczne

Aby udowodnić wpływ awokatyny na lepsze energetyczne wykorzystanie glukozy, karmiono myszy dietą wysokotłuszczową przez 8 tygodni, promując ich otyłość i insulinooporność. Po tym czasie do diety połowy myszy dodano AvoB i obserwowano myszy przez następne 5 tygodni. Pod koniec 13. tygodnia podsumowano wyniki. Myszy, które przyjmowały AvoB, przybrały na wadze znacznie mniej niż osobniki z drugiej grupy. Ich komórki były w stanie lepiej transportować i wykorzystywać glukozę jako źródło energii, zatem wzrosła ich wrażliwość na insulinę.

Preparat AvoB przeszedł już pozytywnie testy bezpieczeństwa u ludzi. Badania kliniczne nie wykazały skutków ubocznych przy terapii 50 mg i 200 mg awokatyny.   

Trwa projekt opracowania preparatu doustnego w postaci proszku i tabletek, które jako nutraceutyki będą dostępne już za kilka miesięcy w Kanadzie.

Naukowcy przestrzegają jednak, że samo jedzenie awokado nie może być metodą zapobiegania cukrzycy typu drugiego, ponieważ ilość naturalnej awokatyny B różni się znacznie w owocach i często jest zbyt niska. Podkreślają, że najskuteczniejszą prewencją rozwoju chorób metabolicznych jest aktywny tryb życia, zbilansowana dieta i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Materiał nie stanowi i nie zastąpi porady lekarskiej.

Tagi::