Spirulina to prosta jednokomórkowa mikroalga o ciemnozielonym zabarwieniu, która kwitnie w ciepłym zasadowym środowisku wodnym. Jest jedną z najstarszych form życia na Ziemi. Jej nazwa pochodzi od słowa „spirala”, gdyż właśnie taki ma kształt, obserwowana pod mikroskopem.
W 1974 podczas Światowej Konferencji na temat Żywności ogłoszono, że spirulina jest pożywieniem przyszłości. Potwierdziła to w 1993 roku Światowa Organizacja Zdrowia, uznając ją za istotny produkt spożywczy ze względu na bogate zasoby żelaza i białka. Spirulina posiada niewiarygodną zdolność syntetyzowania wysokiej jakości skoncentrowanej żywności. Robi to znacznie efektywniej niż inne algi. Zawiera około 65–72% wysokowartościowego (tzw. kompletnego) białka, składającego się ze wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dla porównania wołowina ma go tylko 22%.
Według najnowszych badań substancje, które występują w spirulinie, są bardzo dobrze przyswajane przez człowieka (85–95%). Z racji tego, że alga ta zawiera cenne aminokwasy, ważne witaminy (A, B, C, D, E, K) i minerały (magnez, potas, wapń, cynk, miedź, mangan, żelazo, selen) oraz beta-karoten, uznano ją za pożywienie godne lotów w kosmos. Naukowcy, opracowując zdrową dietę dla astronautów, włączyli do ich menu między innymi spirulinę – żywność przyszłości.
Spirulina to nie tylko bogate źródło białka pochodzenia roślinnego. Jak już wspomniano, dostarcza również innych składników odżywczych, w tym całego szeregu witamin i minerałów. Alga ta zawiera ponadto kwas gamma-linolenowy (GLA), który nie jest wytwarzany w organizmie ludzkim, oraz aktywne biochemicznie barwniki roślinne, a dokładnie chlorofil, fikocyjaninę i duże ilości karotenoidów. Te ostatnie należą do naturalnych przeciwutleniaczy, chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
Istnieje mnóstwo korzyści, jakie przynosi spożywanie spiruliny, czego dowodzą liczne badania naukowe. Wygląda na to, że jej bogaty skład jest niezwykle użyteczny dla organizmu człowieka, zarówno w celach profilaktycznych, jak i do aktywnego wspomagania walki z chorobami. Obecny w spirulinie (jednak w znacznie mniejszej ilości niż w chlorelli) chlorofil wraz z żelazem i witaminą B12 wykazuje działanie krwiotwórcze. Składnik ten pomocny jest również w zaburzeniach trawienia.
Działa przeciwbakteryjnie, co sprzyja gojeniu się nadżerek w przewodzie pokarmowym. Dodatkowo ułatwia odtruwanie organizmu, poprzez usuwanie z niego toksyn, takich jak: ołów, rtęć, kadm, arsen, pestycydy, insektycydy i polichlorowane bifenyle (PCB). Fikocyjanina, niebieski bioaktywny barwnik, którego zawartość w spirulinie wynosi około 7%, wykazuje bardzo duże podobieństwo do bilirubiny, pomarańczowoczerwonego barwnika występującego w organizmie ludzkim, niezbędnego do prawidłowej pracy wątroby i trawienia aminokwasów. Jako odtrutka i wymiatacz wolnych rodników chroni nerki i wątrobę przed uszkodzeniami, usprawniając jednocześnie funkcje tych narządów.
Spirulinę stosuje się w celu zminimalizowania reakcji alergicznych na występujące sezonowo alergeny pyłkowe. Badania laboratoryjne wykazały, że hamuje ona wydzielanie histaminy, zmniejszając objawy alergii, takie jak katar, łzawienie i pokrzywka. Ze względu na swój wyjątkowy skład może być wykorzystywana do poprawy pracy układu pokarmowego.
Jest bardzo przydatna w dolegliwościach związanych z wrzodami trawiennymi, działa łagodząco na podrażnioną śluzówkę żołądka i zmniejsza stany zapalne. Oprócz tego wspomaga funkcje trzustki, zwłaszcza jej aktywność enzymatyczną, oraz wpływa na stabilizację poziomu cukru we krwi. W Japonii zbadano wpływ spiruliny na wczesne stadia uszkodzeń wątroby spowodowanych alkoholem i przewlekłymi stanami zapalnymi. Okazało się, że zażywana przez okres 2–6 tygodni wyraźnie regeneruje osłabiony narząd, normalizując jego aktywność.
Materiał nie stanowi i nie zastąpi porady lekarskiej.