fbpx

Wpisz aby wyszukać

Konserwanty w kosmetykach. Czy są nam potrzebne?

Udostępnij

Konserwanty to prawdopodobnie najbardziej „pechowe” surowce kosmetyczne, jeśli wziąć pod uwagę ilość mitów, które nagromadziły się wokół ich stosowania. Mówi się o potencjalnym działaniu alergizującym, drażniącym, a nawet kancerogennym. Czy zatem te informacje mają poparcie w doniesieniach naukowych, czy są jedynie medialną nagonką? I czy w końcu powinniśmy się obawiać konserwantów wybierając kosmetyki bez ich zawartości? Przyjrzyjmy się bliżej faktom.

Co to są konserwanty?

Konserwanty to substancje, które hamują rozwój mikroorganizmów takich jak bakterie i grzyby (w tym drożdże i pleśnie). Ich celem jest zapewnienie bezpieczeństwa stosowania produktów kosmetycznych od momentu produkcji, przez cały okres przydatności podany na opakowaniu. Do najczęściej stosowanych konserwantów zalicza się między innymi fenoksyetanol (INCI: Phenoxyethanol), pochodne mocznika (INCI: Imidazolidinyl Urea) oraz parabeny (INCI: Methylparaben, Ethylparaben, Prophylparaben, Buthylparaben).

Mieszkańcy naszej skóry

Szacuje się, że na powierzchni naszej skóry, tak jak i w powietrzu, występuje około 104-107 mikroorganizmów na każdy centymetr kwadratowy. Część z nich to chorobotwórcze patogeny takie jak Candida albicans, wywołująca grzybicę, Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty wywołujący czyraki, liszaje i ropnie, a także jęczmień oka, zapalenie mieszków włosowych, a nawet sepsę.

Na skórze bytuje również Pseudomonas aeruginosa, czyli pałeczka ropy błękitnej, wywołująca ciężkie zakażenia gałki ocznej, a w skrajnych przypadkach nawet sepsę. Liczba chorobotwórczych patogenów na powierzchni zdrowej skóry jest niewielka. Jednak biorąc pod uwagę, że surowce kosmetyczne stanowią idealną pożywkę, a woda zawarta w kosmetyku jest doskonałym środowiskiem dla patogenów, mogą się one namnożyć do ilości, która zagraża naszemu bezpieczeństwu.

Dlatego stosowanie kosmetyków, które nie są odpowiednio konserwowane, a mają styczność z naszą skórą i powietrzem, stanowi ogromne ryzyko dla zdrowia. Szczególnie narażone mogą być osoby, u których została przerwana ciągłość skóry, a także te o obniżonej odporności.

(Nie)bezpieczne konserwanty

Wszystkie konserwanty stosowane w kosmetykach są bezpieczne. Wynika to z faktu, że używanie tych substancji w produktach kosmetycznych jest ściśle regulowane przepisami prawa. Konserwanty dopuszczone do użytku przeszły rygorystyczną ocenę bezpieczeństwa prowadzoną przez Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów przy Komisji Europejskiej (SCCS).

Na uwagę zasługuje to, że opinia Komitetu nie jest wydawana raz na zawsze. Wszelkie nowe doniesienia i wątpliwości co do bezpieczeństwa substancji są na bieżąco weryfikowane. Lista związków konserwujących dozwolonych do używania w produktach kosmetycznych znajduje się w załączniku V do rozporządzenia Paramentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 roku. Rozporządzeniu podlegają wszystkie kosmetyki dopuszczone do obrotu na terenie Unii Europejskiej.

Konserwanty stosowane zgodnie z przepisami prawa nie stanowią również ryzyka dla zdrowia dzieci, kobiet w okresie ciąży i laktacji. Wyjątek stanowi grupa osób uczulonych na określony konserwant, gdyż substancje te, jak każdy inny składnik, mogą wywołać reakcje alergiczne u osób predysponowanych. Są to jednak reakcje osobnicze i nie da się ich przewidzieć. Należy wtedy unikać kosmetyków zawierających w swoim składzie dany alergen.

Parabeny a etykiety kosmetyczne

Producenci kosmetyków coraz częściej umieszczają na etykietach informację, że produkt nie zawiera konserwantów. Sytuacja ta dotyczy głownie parabenów. Ma to nam konsumentom zasugerować, że produkt ten jest bezpieczny, gdyż nie został do niego dodany ten konkretny składnik konserwujący. Informacja ta wprowadza w błąd i nie jest uczciwa. Sprawa ta już od dawna jest rozpatrywana przez instytucje ustawodawcze.

Już 1 lipca 2019 roku zaczną obowiązywać nowe kryteria co do deklaracji marketingowych na opakowaniach kosmetyków. Tak więc w przyszłości niedozwolone będzie umieszczanie na etykietach kosmetyków hasła np. paraben free, gdyż, jak uznał Komitet Naukowy, hasło to komunikuje dyskredytującą informację opartą wyłącznie na domniemaniach. Tym samym powoduje negatywne nastawienie społeczeństwa odnośnie do bezpieczeństwa kosmetyków konserwowanych.

Potrzebne konserwanty

Nie ulega więc wątpliwości, że konserwanty to grupa surowców niezbędna w produkcji większości kosmetyków. Bez nich kosmetyki nie dość, że straciłyby swoje właściwości, to wywoływałyby niepożądane reakcje zdrowotne.

Materiał nie stanowi i nie zastąpi porady lekarskiej.

Tagi::

Być może spodoba Ci się