Chlorella to mikroskopijna jednokomórkowa alga słodkowodna. Ta mała zielona roślinka jest wielką skarbnicą drogocennego chlorofilu. Zawiera go najwięcej spośród wszystkich znanych gatunków roślin! Równie obficie występują w niej kwasy nukleinowe, aminokwasy, enzymy, witaminy i minerały.
Swoją nazwę chlorella zawdzięcza połączeniu greckiego słowa chlōrós (zielony) i łacińskiego przyrostka -ella (mały). Alga ta zalicza się do eukariontów, ponieważ pod względem biologicznym jest złożoną rośliną z jądrem komórkowym. Nie powinno się jej mylić ze spiruliną i algami niebieskozielonymi, które są prokariontami i należą do tej samej grupy biologicznej co bakterie. Chlorella to najlepiej zbadany „produkt zielony”, o czym świadczy ogromna liczba opublikowanych badań. Wskazuje się w nich na przeróżne właściwości zdrowotne, w tym wzmacnianie układu odpornościowego i odtruwanie organizmu ze szkodliwych toksyn, wynikające z jej stosowania.
Chlorella posiada bardzo twardą zewnętrzną ścianę komórkową, która jest zdolna wiązać się z różnego rodzaju toksynami i usuwać je z ustroju. Dzięki temu skutecznie odtruwa organizm ze szkodliwych substancji, takich jak metale ciężkie (ołów, rtęć, kadm, arsen), pestycydy, insektycydy czy polichlorowane bifenyle (PCB). Nie krążą one wówczas po całym organizmie, tylko są wydalane razem ze ścianą komórkową. Ta wyjątkowa struktura stwarza jednak pewne trudności. Układ trawienny nie potrafi jej skutecznie rozłożyć, a na dodatek bywa ona przyczyną dolegliwości żołądkowych.
Większość chlorelli po prostu przechodzi przez przewód pokarmowy, co sprawia, że organizm nie może wchłonąć szeregu składników odżywczych znajdujących się wewnątrz komórki. Tym samym drastycznie spada skuteczność jej działania. Na szczęście w Japonii została opracowana metoda takiego przetwarzania chlorelli, by była ona dobrze przyswajalna przez człowieka. We wspomnianym procesie ściana komórkowa ulega rozerwaniu. Dzięki temu zabiegowi chlorofil, witaminy, minerały i aminokwasy mogą być szybko przyswojone przez układ pokarmowy, a rozbita ściana nadal jest w stanie wiązać toksyny.
Jak już wspomniano, chlorella ma istotną wartość odżywczą. Na szczególną uwagę zasługuje duża zawartość białka, a w nim doskonała równowaga ośmiu aminokwasów niezbędnych (egzogennych). Roślina ta jest bogata także w witaminy, kwasy nukleinowe, enzymy, minerały (fosfor, potas, magnez, wapń), pierwiastki śladowe (żelazo, mangan, cynk, molibden, miedź, kobalt) i oczywiście w chlorofil. Stanowi ponadto znakomite źródło witaminy A w postaci beta-karotenu (prowitaminy A) oraz witaminy B12.
Główne zadanie chlorelli polega na bardzo dokładnym oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dodatkowo wspiera ona budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm i pomaga w neutralizacji wolnych rodników. Za sprawą wysokiej koncentracji chlorofilu, przy zastosowaniu miejscowym, przyspiesza gojenie ran.
Z tego też względu jest niezwykle przydatna w chorobach układu trawiennego, takich jak zapalenie czy zwiększona przepuszczalność jelitowa. Sam chlorofil posiada właściwości antybakteryjne i neutralizuje nieprzyjemne zapachy, na przykład z ust i jelit. Czynnik wzrostu chlorelli (ang. chlorella growth factor, CGF) wpływa na podział i wzrost komórek, przyspieszając regenerację tkanek. Poprawia stan i jakość skóry oraz wspomaga ogólną regenerację organizmu.
Chlorella może być stosowana pomocniczo w takich problemach jak osłabiona odporność, infekcje wirusowe, podwyższony poziom cholesterolu, cukrzyca, wrzodziejące zapalenie jelit, zaburzenia trawienia, nadmierna przepuszczalność jelitowa (zespół nieszczelnych jelit), wrzody trawienne, podrażnienie przewodu pokarmowego, zakażenie drożdżami Candida, alergie, choroby skórne czy fibromialgia. Zaleca się ją również osobom narażonym na stres i w stanach zmęczenia, aby odżywić i zregenerować organizm oraz poprawić pamięć i koncentrację.
Produkty z chlorellą najlepiej kupować w aptekach. Wybierając preparat, trzeba zwrócić uwagę na pewną podstawową rzecz, a mianowicie: czy zawiera on algę, której ściany komórkowe zostały rozerwane. Takiej właśnie informacji należy szukać na etykiecie. Drugą istotną kwestią jest gwarantowana zawartość chlorofilu. Minimalna porcja dzienna chlorelli to 500 mg. Powinna ona zawierać 10 mg chlorofilu.
Materiał nie stanowi i nie zastąpi porady lekarskiej.